Webshop

In onze catalogus gaan wij uit van standaard gehard of gelaagd-gehard glas tenzij expliciet anders beschreven.

Glasssoorten
Veiligheidsglas

Veiligheidsglas of veiligheidsbeglazing, ook wel letselwerende beglazing genoemd, is de algemene benaming voor glas dat een letselwerend breukpatroon heeft. Standaard glas oftewel floatglas heeft de eigenschap dat er bij breuk grote scherpe scherven ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig persoonlijk letsel zoals gevaarlijke snijwonden. Er zijn ook glassoorten waar bij breuk geen risico is op ernstig letsel. Deze glassoorten hebben een zogenaamd letsel-werend breukpatroon.

Gehard Glas
Gehard glas is floatglas dat thermisch is behandeld. Het glas wordt eerst verhit in een oven en vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid snel afgekoeld. Hierdoor ontstaat er een spanning in het glas zelf die er voor zorgt dat dit type glas ca. 5x zo sterk wordt als onbehandeld glas. Dit type glas kan veel meer spanning opnemen en is beter bestand tegen fysieke impact op het glas. Bij breuk valt gehard glas in kleine niet scherpe korrels die geen ernstig letsel veroorzaken. Het voordeel van gehard glas is dat het ook bestand is tegen grotere temperatuurverschillen dan gewoon floatglas.

Gelaagd glas
Gelaagd glas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen PVB (PolyVinylButyral) folie. Deze folie kent een extreem goede hechting met het glas en dit zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar wordt gehouden. PVB gelaagd glas heeft als voordeel dat de ruit bij breuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft. Hierdoor vallen er geen glazen breukdelen naar beneden. 

Gehard / gelaagd glas
De glazen platen die toegepast worden in een glazen blaustrade zijn zowel gehard als gelaagd. Dit heeft als voordeel dat het glas zeer sterk is, en bij eventuele breuk bijeen wordt gehouden. Bij normaal gebruik zal, door impact van bijvoorbeeld een vallend persoon, normaliter slechts 1 van de glasplaten in het gelaagde paneel breken. De andere glasplaat zal voldoende rest-sterkte hebben om ervoor te zorgen dat de balustrade nog doorval-veilig is. Welk glas u nodig heeft in uw project is afhankelijk van de gebruikersfunctie welke is vastgelegd in het Bouwbesluit!
 
Floatglas: enkel ongehard glas
VSG: gelaagd (+ folie) onthard glas
VSG / FLOAT: gelaagd (+ folie) ongehard glas
VSG / TVG: gelaagd (+ folie) deels gehard glas
VSG / ESG: gelaagd (+ folie) gehard glas
TVG: deels gehard glas
ESG: gehard glas
SGP: SentryGlas, wordt oa toegepast bij Glassline Balustrade 5Kn en afdakken http://www2.dupont.com/SafetyGlass/en_US/products/sentryglas-benefits.html

Glasopbouw
6.6.2: 12.76 mm glas = gelaagd met 2x folie dikte 0.38mm
6.6.4: 13.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm
8.8.2: 16.76 mm glas = gelaagd met 2x folie dikte 0.38mm
8.8.4: 17.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm
10.10.2: 20.76 mm glas = gelaagd met 2x folie dikte 0.38mm
10.10.4: 21.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm
12.12.2: 24.76 mm glas = gelaagd met 2x folie dikte 0.38mm
12.12.4: 25.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm
15.15.4: 31.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm

Gewicht van glas
Glas weegt 2.5kg per vierkante meter per mm dikte.
U berekend eerst de oppervlakte van het glas, dat vermeningvuldigd u met de dikte in mm, en de uitkomst vermenigvuldigd u met 2.5.
A = oppervlakte van het glas (lengte * breedte in mtr)
B = dikte van het glas in mm
(A * B) * 2.5
Voorbeeld
een glazen deur van 1900mm * 800mm (1.9mtr * 0.8mtr) en 8 mm dik weegt dan;
A (oppervlakte) = 1.9mtr * 0.8mtr = 1.52 vierkante meter
B (glasdikte) = 8mm
A( 1.52) * B (8) = 12.16
12.16 * 2.5 = 30.4kg 


????Europese Technische Goedkeuring
???Bij het ontbreken van een EN-norm kan CE-markering op producten of systemen soms worden toegekend op basis van andere richtlijnen.

???Er wordt dan een Europese Technische Goedkeuring (ETG of 'ETA') afgegeven op basis van een ETAG of CUAP.
 

Vragen, suggesties of opmerkingen vul hier het contactformulier in.

Aan het laden...