Zoeken
Categorieën
Klantenservice

Klantenservice

Wij helpen je graag verder

Veelgestelde vragen

Video met een korte uitleg over de nieuwe website van Market

Glassoorten, Glasopbouw en Gewicht van glas

In onze catalogus gaan wij uit van standaard gehard of gelaagd-gehard glas tenzij expliciet anders beschreven.

Glasssoorten
Veiligheidsglas
Veiligheidsglas of veiligheidsbeglazing, ook wel letselwerende beglazing genoemd, is de algemene benaming voor glas dat een letselwerend breukpatroon heeft. Standaard glas oftewel floatglas heeft de eigenschap dat er bij breuk grote scherpe scherven ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig persoonlijk letsel zoals gevaarlijke snijwonden. Er zijn ook glassoorten waar bij breuk geen risico is op ernstig letsel. Deze glassoorten hebben een zogenaamd letsel-werend breukpatroon.

Gehard Glas
Gehard glas is floatglas dat thermisch is behandeld. Het glas wordt eerst verhit in een oven en vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid snel afgekoeld. Hierdoor ontstaat er een spanning in het glas zelf die er voor zorgt dat dit type glas ca. 5x zo sterk wordt als onbehandeld glas. Dit type glas kan veel meer spanning opnemen en is beter bestand tegen fysieke impact op het glas. Bij breuk valt gehard glas in kleine niet scherpe korrels die geen ernstig letsel veroorzaken. Het voordeel van gehard glas is dat het ook bestand is tegen grotere temperatuurverschillen dan gewoon floatglas.

Gelaagd glas
Gelaagd glas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen PVB (PolyVinylButyral) folie. Deze folie kent een extreem goede hechting met het glas en dit zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar wordt gehouden. PVB gelaagd glas heeft als voordeel dat de ruit bij breuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft. Hierdoor vallen er geen glazen breukdelen naar beneden. 

Gehard / gelaagd glas
De glazen platen die toegepast worden in een glazen blaustrade zijn zowel gehard als gelaagd. Dit heeft als voordeel dat het glas zeer sterk is, en bij eventuele breuk bijeen wordt gehouden. Bij normaal gebruik zal, door impact van bijvoorbeeld een vallend persoon, normaliter slechts 1 van de glasplaten in het gelaagde paneel breken. De andere glasplaat zal voldoende rest-sterkte hebben om ervoor te zorgen dat de balustrade nog doorval-veilig is. Welk glas u nodig heeft in uw project is afhankelijk van de gebruikersfunctie welke is vastgelegd in het Bouwbesluit!
 
Floatglas: enkel ongehard glas
VSG: gelaagd (+ folie) onthard glas
VSG / FLOAT: gelaagd (+ folie) ongehard glas
VSG / TVG: gelaagd (+ folie) deels gehard glas
VSG / ESG: gelaagd (+ folie) gehard glas
TVG: deels gehard glas
ESG: gehard glas
SGP: SentryGlas, wordt oa toegepast bij Glassline Balustrade 5Kn en afdakken http://www2.dupont.com/SafetyGlass/en_US/products/sentryglas-benefits.html

Glasopbouw
6.6.2: 12.76 mm glas = gelaagd met 2x folie dikte 0.38mm
6.6.4: 13.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm
8.8.2: 16.76 mm glas = gelaagd met 2x folie dikte 0.38mm
8.8.4: 17.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm
10.10.2: 20.76 mm glas = gelaagd met 2x folie dikte 0.38mm
10.10.4: 21.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm
12.12.2: 24.76 mm glas = gelaagd met 2x folie dikte 0.38mm
12.12.4: 25.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm
15.15.4: 31.52 mm glas = gelaagd met 4x folie dikte 0.38mm

Gewicht van glas
Glas weegt 2.5kg per vierkante meter per mm dikte.
U berekend eerst de oppervlakte van het glas, dat vermeningvuldigd u met de dikte in mm, en de uitkomst vermenigvuldigd u met 2.5.
A = oppervlakte van het glas (lengte * breedte in mtr)
B = dikte van het glas in mm
(A * B) * 2.5
Voorbeeld
een glazen deur van 1900mm * 800mm (1.9mtr * 0.8mtr) en 8 mm dik weegt dan;
A (oppervlakte) = 1.9mtr * 0.8mtr = 1.52 vierkante meter
B (glasdikte) = 8mm
A( 1.52) * B (8) = 12.16
12.16 * 2.5 = 30.4kg 


Europese Technische Goedkeuring
Bij het ontbreken van een EN-norm kan CE-markering op producten of systemen soms worden toegekend op basis van andere richtlijnen.

Er wordt dan een Europese Technische Goedkeuring (ETG of 'ETA') afgegeven op basis van een ETAG of CUAP.

Materialen en onderhoud

Alles wat u moet weten over onze materialen!

Onderhoud aluminium
Aluminium is licht van gewicht en toch sterk. Het materiaal wordt beschermd door een natuurlijke oxidatielaag waardoor geen corrosie optreedt. Deze beschermlaag kan nog versterkt worden door anodisering, waardoor het aluminium nog beter bestand is tegen weersinvloeden. Tenzij uitdrukkelijk vermeld zijn alle in onze catalogus opgenomen aluminium producten geborsteld en geanodiseerd. Dit betekent dat zij uitstekend geschikt zijn voor zowel binnen- als buitentoepassing.

Reiniging: onze aluminium producten kunnen gereinigd worden met warm water en zeep.

Onderhoud zamak
Zamak is sterk en en prijsgunstig. Gegoten zamak producten vormen dan ook een betaalbaar alternatief voor andere metalen, maar zij kunnen echter wel verweren. Daarom is het raadzaam om deze producten te beschermen met een vernislaag of coating. Wij raden aan om dit materiaal uitsluitend binnen toe te passen. Reiniging: onze zamak producten kunnen gereinigd worden met warm water en zeep.

Onderhoud RVS: 304, 316 en 2205 RVS
Het verschil tussen de diverse soorten RVS zit in de toegevoegde stoffen om het materiaal roestvast te maken. De industriële standaard voor binnentoepassing is 304 kwaliteit. 316 kwaliteit is geschikt voor de meeste buitentoepassingen; het bevat 2% molybdeen om het staal bestand te maken tegen corrosie door scheurtjes,

verbuiging of putjes in het oppervlak. Market levert ook balustrade producten in 2205 kwaliteit: geschikt voor toepassing in zwembaden en het kustgebied. Het hogere stikstofgehalte en andere toevoegingen zorgen dat dit duplex RVS bestand is tegen de agressieve invloed van chloor, zouten en extreme vochtigheid.

Omdat RVS nooit volledig corrosiebestendig is, adviseren we u om alle onderdelen te behandelen met Q-ultra-clean. Doe dit direct na montage om schadelijke stoffen volledig te verwijderen. Wanneer u deze behandeling regelmatig herhaalt, bent u verzekerd van een blijvend perfect resultaat.

RVS reinigen
Onze RVS producten kunnen gereinigd worden met:

Q-ultra-clean om oppervlaktevuil en corrosie te verwijderen en de beschermlaag te versterken.
Q-cleaner om vlekken te verwijderen en de glans te versterken.
Scotch®-Brite schuursponsjes om krassen te verwijderen.

De kleur van RVS

Is de de kleur van de verschillende RVS artikelen wel hetzelfde is. Dit is natuurlijk ook belangrijk bij het samenstellen van sloten, deurkrukken etc voor oa op uw deur. De RVS deurkruk moet natuurlijk met bij de RVS slotkast en scharnieren passen.
Omdat de oppervlaktestructuur hier van bijzonder groot belang is zullen we eerst de meest voorkomende oppervlaktebehandelingen van RVS beschrijven.

Onbewerkt roestvast staal (brut)
RVS zo uit de fabriek heeft een matte, grove en doffe industriële uitstraling. De RVS artikelen zoals buizen, kokers en staven worden zonder bescherming gebundeld en vervoerd. Hierdoor kunnen er verontreinigingen op het RVS terecht komen en lichte oppervlaktebeschadigingen ontstaan. Bij gebruik in de chemische industrie of de meeste constructiedoeleinden is het uiterlijk niet belangrijk.

Mat geborstelde oppervlakte van roestvast staal
Roestvast staal gebruikt voor zichtwerk of interieur zijn meestal mat geslepen. In de volksmond beter bekend als "geborsteld". Bij dit proces wordt het oppervlakte al dan niet machinaal, geslepen of geborsteld. Meestal korrel 240 of korrel 320. Hoe lager dit getal hoe groter de korrel hoe grover het oppervlak.
Door het slijpen wordt het oppervlak mooi glad en worden verontreinigingen en krasjes door de bewerking verwijderd. Hierdoor krijgt het RVS een mooie egale matte uitstraling. Denk hierbij aan RVS deurkrukken, RVS deurgrepen of RVS handrails.

Hoogglans gepolijste RVS artikelen
RVS balustrade-onderdelen voor bijvoorbeeld zwembaden worden in hoogglans geleverd. Deze artikelen worden nog intensiever bewerkt, met een nog kleinere korrel geslepen (vanaf korrel 400) of  zelfs elektrolytisch bewerkt zodat het oppervlakte blinkt als een spiegel. Dit is het zogenaamde hoogglans gepolijste oppervlakte. Buiten het feit dat dit er bijzonder mooi en hoogwaardig uitziet is het oppervlakte zo glad afgewerkt dat er zo ook bijzonder weinig verontreinigingen op het extreem gladde oppervlakte kunnen vasthechten. Corrosie of "theevlekken" door zoute zeelucht wordt hierdoor tot een minimum beperkt. Ook niet helemaal onbelangrijk voor bijvoorbeeld zwembaden.

Kleurverschillen op foto's
Als je op onze website naar de verschillende RVS artikelen kijkt dan zie je zelfs bij een en hetzelfde artikel van een andere leverancier een tint of kleurverschil. Dit heeft te maken met lichtinval. Een geslepen of geborsteld oppervlak bestaat uit allemaal kleine groefjes in dezelfde richting. Als hier licht op valt zal het licht worden gebroken. Door het artikel in het licht te draaien zal de tint al enigszins veranderen. Lichtinval van links of van rechts geeft al een andere visuele uitstraling. Ook is de slijprichting hier van groot belang. Op langs geslepen producten zoals plaat en kokers ontstaat er al een andere lichtinval dan hol of bol geslepen oppervlaktes. Het is zelfs zo, dat wanneer we hetzelfde product 's morgens of in de namiddag fotograferen, dit al een andere kleur geeft op de foto.

Roestvast staal heeft over het algemeen altijd dezezelfde kleur!
Roestvast staal is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De kleur van deze legering is over het algemeen altijd hetzelfde. Om de verschillende artikelen een bepaalde uitstraling te geven wordt het oppervlak bewerkt. Door lichtinval kan het zijn dat de kleur op foto's iets anders uitkomt, maar over het algemeen kun je stellen dat alle geborstelde artikelen dezelfde kleur hebben en gewoon samen bij elkaar gebruikt kunnen worden.

Draairichtingen

DIN-links / DIN-rechts

Een juiste benadering van een links of rechts draaipunt is van belang wanneer men een product uit onze catalogus wil bestellen. 

Deze informatie staat beschreven in onderstaande tekening.

Betaal ik vrachtkosten?
Afmeting Kosten      Franco boven de
< 1.7mtr € 12,50 € 500,00
1.7mtr - 3.2 mtr € 29,50 € 1750,00
˃ 3.2 mtr € 42,50 € 1750,00

Toeslag tijdslevering:
Levering uiterlijk 08.00 uur volgende werkdag bedraagt
Levering vóór 09.30 uur volgende werkdag bedraagt
Levering vóór 11.00 uur volgende werkdag bedraagt
Levering vóór 12.00 uur volgende werkdag bedraagt


€ 123,00
€ 76,00
€ 43,00
€ 29,00

Contact

Toch liever iemand spreken? Dat kan.
Neem dan contact met ons op via het onderstaande nummer.

Telefoon:
Centrale 077 - 473 2400
 

Barry Ketels: +31 (0) 77 308 1630
Bas Coopmans: +31 (0) 77 308 1634
Herm Faessen: +31 (0) 77 308 1638
Arjan Kwast: +31 (0)6 4611 9260


Openingstijden

Maandag 8:00 - 17:00
Dinsdag 8:00 - 17:00
Woensdag 8:00 - 17:00
Donderdag 8:00 - 17:00
Vrijdag 8:00 - 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Contactformulier